Védőoltások és láz

Mi a helyzet a lázzal és az oltásokkal?

 

Az oltás előtt

Bár a szakmai tájékoztató szerint enyhe fertőzés vagy akár hőemelkedés nem ellenjavallata az oltásnak, javasolható, hogy a gyermek lehetőleg két hétig, de legalább egy hétig legyen láztalan, egészséges egy védőoltás előtt. Ha a környezetében fertőző betegek vannak, és lappanghat benne egy fertőzés, várjuk ki azt a pár napot, amíg tisztázódik a helyzet.

 

Az oltás után

Az esetek körülbelül felében a gyerekek hőemelkedéssel, lázzal reagálnak az oltásokra. Ez természetes reakció, mely jelzi, hogy a gyermek ellenanyagokat képez a kórokozókkal szemben. 

Vannak tudományos vizsgálatok, melyek szerint immunológiai szempontból hasznosabbnak tűnik, ha nem adunk rutinszerűen láz-, illetve fájdalomcsillapító gyógyszert. A láz- és fájdalom ellenes szerek ugyanis csökkentik az immunológiai ellenanyag-képződést. Tehát csökkentik azt az immunreakciót, amit az oltás el kíván érni (138-141, 151). Más tanulmányok ennek némileg ellentmondanak (142, 143)

Az eredmények attól is függenek, hogy milyen oltóanyaggal, mennyi idős gyereket, hányszor oltottak, és mikor, milyen lázellenes szert alkalmaztak. 

 

Összefoglalva

Rutinszerűen sem az oltás előtt, sem utána ne adjunk láz- és fájdalom ellenes szert.

Igen magas láz és az oltás helyén keletkezett duzzanat, pír (helyi gyulladás) esetén mérlegelhető a láz- és fájdalom ellenes szerek adása (140, 144).

Ebben az esetben kérje ki az orvos véleményét és tartsa be az adagolási előírást.

 

A dokumentumban szereplő zárójeles számokhoz tartozó irodalmat ld. itt: Irodalomjegyzék

Verzófrissítés: 2024. 03. 01.