A LázBarát program célja

A láztól való indokolatlan félelem és az ebből adódó indokolatlan gyógyszerhasználat a mai egészségügy egyik leggyakoribb jelensége. A gyermekgyógyászatban a lázellenes gyógyszerek a leggyakrabban használt szerek. 

A láz a szervezet védekező reakcióinak egyike, heveny betegségek gyakori tünete. Számos oka lehet, a többnyire fertőzés áll a háttérben. A mindennapokban előforduló, órákig vagy néhány napig tartó lázas állapotok nagy részét közönséges (általában vírus-) fertőzés okozza, amely gyógyszeres kezelést nem igényel. Mivel a rendszerint nem kell kezelnünk. Programunk célja felhívni a figyelmet arra, hogy a láz a betegségnek csupán tünete, védekező reakcióként biológiailag hasznos, csillapítása sokszor nemcsak szükségtelen, de nem is előnyös.  

Ezért igyekszünk az optimális láz jelenségéről a legújabb, bizonyítékokon alapuló tudományos ismereteket széles körben elérhetővé tenni, és azok gyakorlatba történő átültetését segíteni szakemberek és laikusok körében egyaránt. A lázhoz fűződő pozitív hozzáállást kívánjuk támogatni.

 

Hogyan tesszük, amit teszünk?

  1. Hitelesen: bizonyítékokon alapuló szakirodalmat rendszeresen követjük. A felhasznált forrásokat megjelöljük. A honlap tartalma így folyamatosan frissül, bővül; az ismeretek változását követve. 
  2. Sokoldalúan: tájékozódunk és tájékoztatjuk olvasóinkat a szakmán belüli különböző nézőpontokról, tapasztalatokról. Ezért előfordul, hogy szokatlan, meglepő, eddig kevéssé ismert, vagy akár ismeretlen szempontokról számolunk be. 
  3. Építő észrevételeket, javaslatokat örömmel fogadunk.
  4. A honlap, a képzések és az applikáció tartalma a szerzői jog védelme alá esik. Idézet előtt írásos beleegyezésünk szükséges. Idézésekor a forrás LázBarátTM jelzéssel megjelölendő. Használatuk mindenkor a felhasználó személyes felelőssége, nem helyettesítik az orvosi ellátást.
  5. Elhatárolódunk tudományosan nem bizonyított nézetektől, szélsőséges és megosztó megnyilvánulásoktól, a betegek biztonságát veszélyeztető attitűdöktől. 
  6. Egyéni, szakmapolitikai és gazdasági érdekektől mentesen, non-profit módon működünk.

Adományokat munkánk támogatására hálásan köszönünk!

Civil Support Közhasznú Nonprofit Kft.     

Bankszámla: HU33162001371853479500000000     

Magnet Közösségi Bank: 16200137-18534795

 

Kik vagyunk?

Egy bő 10 fős stáb: orvosok, egészségügyi, szociológiai és pedagógiai szakemberek, kiváló számítógépes progamozók és lelkes, tapasztalt szülők.

A kezdeményezés vezetője: Dr. Szőke Henrik Ph.D., csecsemő- és gyermekorvos, egyetemi adjunktus

 

Szakmai partnereink:

Pécsi Tudományegyetem

Országos Mentőszolgálat

Karolina Kórház Mosonmagyaróvár, Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Szervezete

HOGYI Módszertani Központ

Universität Witten

és mások

 

A dokumentumban szereplő zárójeles számokhoz tartozó irodalmat ld. itt: Irodalomjegyzék

Verziófrissítés: 2020. 09. 27.