A láz vége és utána

Mikor van vége a lázas betegségnek?

Mikor egészséges újra a gyerek?

Mikor mehet újra közösségbe?

Egy gyerek akkor tekinthető egészségesnek, ha lecsengett az összes tünet, és túl van a lábadozáson. Ez egyszerű lázas fertőzéseknél 1-2 nap láztalanságot jelent.

A lábadozás idején a gyerekek még kókadtak, sápadtak, izzadásra hajlamosak, válogatósak. Ilyenkor reggel meleg citromos-mézes folyadékot, napközben enyhe zsályateát, estére hársfa-, bodzavirág vagy kamilla teát adhatunk. Ügyeljünk a meleg öltözékre, hogy ne hűljön meg újra idejekorán. Az aktivitásokat fokozatosan vezessük be újra.

A lábadozás végét általában abból láthatjuk, hogy a gyermek megint energikus, aktív, rózsás, megjön az étvágya, játszik, “mehetnékje van”. 

Ilyenkor egy plusz pihenő nap, és mehet közösségbe. Gyógyszert (pl. antibiotikumot) szedő gyermek még ne menjen közösségbe! Akinek indokoltan antibiotikumra van szüksége, mert beteg, annak nyugalomban otthon a helye. A láztalanná vált gyermek már nem fertőző. Az óvodában viszont pár nap múlva másoktól újra megfertőződhet. Ez bölcsődében, óvodában, kisiskolásoknál vagy több testvér esetében normális. 

Az óvodát ebből a szempontból tekinthetjük “immunológiai konditeremnek”. Gyakorolnak, hogy kisiskolás korra gond nélkül, egyre kevesebb lázzal és kevés hiányzással menjen az élet.

bölcsőde természetesen kicsit nehezebb terep, mert a gyermekek még kisebbek, fogékonyabbak, lassabban (és olykor szövődményesebben) gyógyulnak.

Egy jól kiállt lázas betegség után a gyerekeknek olykor előjön valamilyen új tulajdonsága, képessége: pl. beszédesebb, felszabadultabb lesz, jobb lesz az alvása vagy étvágya, valamiben láthatóan ügyesebb lesz, mint azelőtt. Ez annak a jele, hogy a kiállt betegség által megerősödött, ellenállóbb lett. Vagyis úgy állt ki egy krízist, hogy megtanult és ezáltal nyert belőle valamit.

 

Mivel előzhetjük meg az újabb lázas fertőzéseket?

Azzal, hogy hagyjuk optimálisan, zavartalanul kiállni a hétköznapi fertőzéseket. Gyakori tapasztalat, hogy néhány (akár magas) lázzal kiállt betegség után nagyobb szünet következik, ritkulnak, rövidülnek, enyhülnek a betegségek.

 

visszatérő lázzal akkor forduljunk orvoshoz, ha:

  • 3 héten belül 2-3 napos szünetekkel újra és újra 38,5 fok fölé emelkedve visszatér,
  • ha távoli keleti országban tett utazást az elmúlt évben,
  • ha egy éven belül 10-12nél többször és esetleg szövődményesen esett át lázas fertőzésen.

 

Egy közösségbe vagy uszodába járó, vagy nagycsaládos kisgyermeknek egy átlagos évben akár 8-10 lázas betegsége lehet.

 

 

A dokumentumban szereplő zárójeles számokhoz tartozó irodalmat ld. itt: Irodalomjegyzék

Verzófrissítés: 2024. 03. 01.