Koronavírus fertőzés és láz

Koronavírus fertőzés és láz

Jelenlegi tudományos ismereteinket figyelembe véve:

  1. A SARS-CoV-2 vírus okozta betegség (COVID-19) amúgy egészséges gyermekek, fiatalok, fiatal-középkorú felnőttek döntő többségénél tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel zajlik (167). Várhatóan a lakosság nagy része így fog fertőződni és immunizálódni (164)
  2. A lázat, mint természetes és hasznos reakciót alapvetően nem indokolt csökkenteni, hiszen az immunrendszer aktivitása pontosan szabályozott folyamatként a lázhoz kapcsolt.
  3. Így az tanácsolható, hogy otthon ellátott, jó általános állapotú betegeknél rutinszerűen ne gátoljuk a lázat gyógyszeresen, még ha némi szenvedést is kell kiállni. Ennek megvan a maga előnye.
  4. A fertőzés során gyakori a láz, ezért nem cél a láztalan testhőmérséklet elérése. A láz magassága kevésbé a fertőzés súlyosságát, inkább a szervezet reakciójának mértékét tükrözi. Akár 41oC-t is elérhet. Még igen súlyos állapotú COVID-19 betegeknél is kimutatható volt a magas láz haszna (168).
  5. Típusos, enyhe lefolyás esetén 1-3 nap alatt a láz a fertőzés leküzdésével együtt lecseng.
  6. A lázmenet csökkentése csak a legyengült állapotú szervezet tartalékainak kímélésére, kifejezett fájdalom csökkentésére szolgáljon. Pl. a keringés, a légzés, a folyadék-anyagcsere-háztartás kimerülésének veszélye, idegrendszeri érintettség stb. esetén.
  7. Orvoshoz akkor forduljunk, ha azt a beteg állapota indokolja. Ennek megítélésére honlapunkon tájékozódhat. Vegye figyelembe az ezzel kapcsolatos aktuális járványügyi rendelkezéseket!

 

Fontos hivatalos linkek:

  1. https://koronavirus.gov.hu/
  2. https://www.ogyei.gov.hu/koronavirus
  3. https://old-kollegium.aeek.hu/conf/upload/oldiranyelvek/CSE-GYE_Lazas%20...

 

A dokumentumban szereplő zárójeles számokhoz tartozó irodalmat ld. itt: Irodalomjegyzék

Verziófrissítés: 2020 július 28.