Koronavírus fertőzés és láz

Jelenlegi tudományos ismereteinket figyelembe véve:

 1. A SARS-CoV-2 vírus okozta betegség (COVID-19) amúgy egészséges gyermekek, fiatalok, fiatal-középkorú felnőttek döntő többségénél tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel zajlik (167). Várhatóan a lakosság nagy része így fog fertőződni és immunizálódni (164)
 2. A lázat, mint természetes és hasznos reakciót alapvetően nem indokolt csökkenteni, hiszen az immunrendszer aktivitása pontosan szabályozott folyamatként a lázhoz kapcsolt.
 3. Így az tanácsolható, hogy otthon ellátott, jó általános állapotú betegeknél rutinszerűen ne gátoljuk a lázat gyógyszeresen, még ha némi kellemetlenséget is kell kiállni. Ennek megvan a maga előnye (173).
 4. A fertőzés során gyakori a láz, ezért nem cél a láztalan testhőmérséklet elérése. A láz magassága kevésbé a fertőzés súlyosságát, inkább a szervezet reakciójának mértékét tükrözi. Akár 41oC-t is elérhet. Még igen súlyos állapotú COVID-19 betegeknél is kimutatható volt a magas láz haszna (168). Természetesen különbséget kell tenni a betegség első szakaszában fellépő szabályozott láz, és a citokin vihar idejét jelző diszruptív láz között. Az elsőt nem, az utóbbit érdemes enhyíteni. 
 5. Típusos, enyhe lefolyás esetén 1-3 nap alatt a láz a fertőzés leküzdésével együtt lecseng.
 6. A lázmenet csökkentése csak a legyengült állapotú szervezet tartalékainak kímélésére, kifejezett fájdalom csökkentésére szolgáljon. Pl. a keringés, a légzés, a folyadék-anyagcsere-háztartás kimerülésének veszélye, idegrendszeri érintettség stb. esetén. Pusztán a közérzet javítására nem javasolt gyógyszer adása.
 7. A láz- és gyulladáscsökkentők közül az ibuprofen több gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkezik, mint az acetaminofen, így több kockázatokat hordozhat a fertőzés szempontjából (174).
 8. A sokszervi gyulladás (PIMS) igen ritka, a tünetmentes fertőzés után kb. 2-4 héttel jelentkezhet, főleg 8-12 éves korban, igen különböző lefolyással. Jellemző tünetei: magas láz, gyengeség, bágyadtság, aluszékonyság, nem váladékozó kötőhártya-gyulladás, nyirokcsomóduzzanat, repedezett ajak, bőrkiütés (nem előemelkedett, nem bevérzett), hasmenés, hasfájás, állapotromlás vizenyőkkel, a légzésszám és pulzusszám emelkedésével. A gyermek tüneteit, paramétereit az applikációba beadva megtudhatja a gondozó, hogy ilyen sürgős állapotról van-e szó. Az állapot átmeneti, és megfelelő sürgős kezelésre jól reagál.
 9. Orvoshoz akkor forduljunk, ha azt a beteg állapota indokolja. Vegye figyelembe az ezzel kapcsolatos aktuális járványügyi rendelkezéseket!

 

Fontos hivatalos linkek:

 1. https://koronavirus.gov.hu/
 2. https://www.ogyei.gov.hu/koronavirus
 3. https://old-kollegium.aeek.hu/conf/upload/oldiranyelvek/CSE-GYE_Lazas%20...

 

A dokumentumban szereplő zárójeles számokhoz tartozó irodalmat ld. itt: Irodalomjegyzék

Verzófrissítés: 2024. 03. 01.