Antibiotikumok és láz

Sajnálatos, hogy ma sokan saját elhatározásukból – tehát orvosi tanács nélkül – kezdenek antibiotikumot szedni hőemelkedés, vagy láz miatt, ami több szempontból is helytelen, sőt veszélyes:

  • Az antibiotikumok nem lázcsökkentő gyógyszerek!
  • Az antibiotikumok nem hatnak a vírusokra, márpedig a hőemelkedés vagy láz leggyakoribb oka vírusfertőzés. Ilyen esetben az indokolatlanul adott antibiotikum még ronthatja a vírusos fertőzés lefolyását (166).
  • A köznapi életben előforduló, rövid ideig tartó lázas állapotok hátterében álló betegségek nagy része – legyenek bár baktérium okozta folyamatok – nem igényel antibiotikum kezelést .
  • Az antibiotikum szükségességének eldöntése, a megfelelő antibiotikum kiválasztása, beleértve az adagolás és a kezelési időtartam meghatározását orvosi feladat.
  • Tanulmányok alapján az antibiotikum hatékonyabbak, ha mellette a beteg lázas maradhat (8-11, 18).
  • Az antibiotikumok számos mellékhatással bírnak, a kockázat és haszon mérlegelése is alapvetően orvosi feladat (146).
  • Mellékhatások jelentkezése esetén mindenképpen orvossal kell konzultálni. Pl. allergia, hasmenés, diszbakteriózis, kiütés stb. Az antibiotikumok esetében ez a kezelt gyermekek közel 10%-ban fordul elő.

Hangsúlyozni kell, hogy ma a gyógyszeres kezelés egyik legnagyobb problémája a kórokozók egyre terjedő ellenállása az antibiotikumokkal szemben: ezt hívjuk antibiotikum rezisztenciának. A szükségtelen, nem megfelelő adagú, illetve nem megfelelő idejű (169)  antibiotikum-„kezelés” egyebek mellett növeli a rezisztencia kialakulását, igy nem csak az adott betegre, hanem mindannyiunkra nézve káros és veszélyes.

Antibiotikumot csak orvos javaslatára alkalmazzunk!

 

A dokumentumban szereplő zárójeles számokhoz tartozó irodalmat ld. itt: Irodalomjegyzék

Verzófrissítés: 2024. 03. 01.